Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ha itt nem tetszik, hova mehet
  2008-01-15 12:03:25, kedd
 
  Ha itt nem tetszik, hova mehetünk dolgozni?

2008. Január 15. 11:17
Abcúg.hu

Szabadon vállalhatnak munkát a magyarok a régi európai uniós tagországok közül tízben, öt országban viszont még mindig megkövetelik a munkavállalási engedélyt - olvasható az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közölt EU-tájékoztatóban.

Legutóbb, a múlt év novemberében Luxemburg tette szabaddá munkaerőpiacát a 2004-ben csatlakozó országok állampolgárai előtt, továbbá a múlt év májusától Hollandia. Ezzel már tízre gyarapodott azoknak a régi tagországoknak a száma, ahol szabadon, munkavállalási engedély nélkül kereshetnek maguknak munkát a magyar állampolgárok.

A tizenöt régi tagállam közül három, Svédország, Írország és az Egyesült Királyság már 2004. május elseje óta biztosítja ezt a jogot az akkor csatlakozó országok munkavállalóinak. Az Egyesült Királyságban az új tagországok állampolgárainak statisztikai célból a munkába állást követő 30 napon belül regisztráltatniuk kell magukat az illetékes belügyminisztériumi hivatalnál. Finnország, Görögország, Portugália és Spanyolország két éves korlátozást követően 2006. május elsejével tette szabaddá a munkavállalást a 2004-ben csatlakozóknak. Olaszország 2006. július 27. óta biztosítja ezt a közösségi alapjogot.

A további öt ország - bizonyos könnyítésekkel - ma is munkavállalási engedélyt követel a 2004-ben csatlakozóktól. Így Franciaország bár megköveteli a munkavállalási engedélyt, de 2006. május elsejétől bizonyos szakmákban, amelyekben munkaerőhiány van, azt könnyített eljárással adja ki. Az építőiparban, a közmunkákban, a vendéglátás, a mezőgazdaság, a gépipar, az ipar, a kereskedelem, a köztisztaság területén 61 szakmában a munkaerőpiaci helyzet vizsgálata nélkül, gyorsított eljárásban adják ki a munkavállalási engedélyt. A diákok és kutatók bizonyos körülmények között szabadon vállalhatnak munkát Franciaországban.

Engedélyt követel Belgium is, de 2006. május elseje óta a hiányszakmáknál ugyancsak a munkaerőpiac vizsgálata nélkül, gyorsított eljárásban adják ki a munkavállalási engedélyt. Dánia csak akkor adja ki a munkavállalási engedélyt, ha a dolgozót teljes munkaidőben foglalkoztatják, az általános bér- és munkafeltételekkel, az adott helyen érvényes kollektív szerződés szerint.

Ausztriában munkavállalási engedély szükséges, de az idén január elsejétől 50 szakma esetében könnyítéssel, azaz munkaerőpiaci vizsgálat nélkül adják ki az engedélyeket. Ilyen szakma például a szakács, a kőműves, a gépésztechnikus, a gépészmérnök, a hegesztő, a tetőfedő, a mélyépítő munkás, az útburkoló, a villanyszerelő, a bádogos, az esztergályos, a lakatos, a mezőgazdasági gépszerelő, a hidegburkoló, az adatfeldolgozó technikus, az adatfeldolgozó mérnök. Fennmaradt a csatlakozás előtti könnyített munkavállalás a meghatározott létszámú gyakornoknak, illetve határ menti ingázónak is.

Németország is munkavállalási engedélyt követel, de a múlt év novemberétől egyszerűsített eljárás alapján adják ki a munkavállalási engedélyt a gépészmérnököknek, villamosmérnöknek, közlekedési mérnöknek, s nemcsak a 2004-ben csatlakozó országok, hanem Románia és Bulgária állampolgárai esetében is. Ebben az országban is kihasználhatók a már a csatlakozás előtt rendelkezésre álló, keretszámokhoz kötött vendégmunkás és szezonális munkavállalási lehetőségek.

A 2004. évi bővítést követően a régi tagállamoknak lehetőségük volt arra, hogy átmenetileg ne biztosítsák a közösségi alapjogok egyikét, a szabad munkavállalást. Erre hét éves átmeneti időszak állt rendelkezésükre kettő plusz három plusz kettő éves felosztásban. Az egyes részidőszakokat követően egyre alaposabb indoklással lehet csak fenntartani a korlátozást.

Az eddigi gyakorlat szerint több ország nem köti magát a kettő plusz három plusz kettő éves időbeosztáshoz, hanem már előbb szabad munkavállalást biztosított. Így például Hollandia és Luxemburg nem várta meg az öt éves időszakot, azaz 2009 májusát, hanem már a múlt évben megszüntette a 2004-ben csatlakozóknál a munkavállalási engedély intézményét. Munkaügyi szakértők arra számítanak, hogy a korlátozást fenntartó öt ország közül továbbiak is könnyítik a munkavállalást még az idén.

Magyarország az Európai Unióhoz történő csatlakozással részesévé vált az Európai Gazdasági Térségnek. A térség és a közösségi piac részese a nem európai uniós tagállam Norvégia, Izland és Liechtenstein is.

Izland például nem követel munkavállalási engedélyt, csak bejelentési kötelezettséget ír elő. Liechtenstein kvótarendszert tart fenn. Norvégiában csak munkavállalási engedély esetén lehet munkát vállalni.

Forrás: hvg.hu

http://www.abcug.hu/index.php?com=news&cat=8&id=746
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: állampolgárainak, munkavállalóinak, franciaországban, foglalkoztatási, részidőszakokat, hiányszakmáknál, kötelezettséget, gépésztechnikus, foglalkoztatják, rendelkezésükre, munkavállalási, munkavállalást, keretszámokhoz, tájékoztatóban, csatlakozóktól, kihasználhatók, időbeosztáshoz, egyszerűsített, könnyítésekkel, munkaerőpiacát, csatlakozással, csatlakozóknak, villanyszerelő, tagországoknak, kvótarendszert, csatlakozóknál, adatfeldolgozó, állampolgárai, munkaerőhiány, munkavállalás, spanyolország, munkaerőpiaci, rendelkezésre, franciaország, meghatározott, liechtenstein, régi európai, munkavállalási engedélyt, 2004-ben csatlakozó, régi tagországoknak, magyar állampolgárok, tizenöt régi, akkor csatlakozó, munkába állást, 2004-ben csatlakozóknak, közösségi alapjogot, 2004-ben csatlakozóktól, köztisztaság területén, munkaerőpiaci helyzet, hiányszakmáknál ugyancsak, munkaerőpiac vizsgálata, dolgozót teljes, Állami Foglalkoztatási Szolgálat, Egyesült Királyság, Egyesült Királyságban, Európai Unióhoz, Európai Gazdasági Térségnek,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szívem  Szép álmokat!  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Elköszönt  Kellemes délutánt kívánok  Fekete-erdő desszert  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Hiányzik  Próbálj meg ...  Egy maradéktalanul uralt világ  Akarat  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Akarat  Ágai Ágnes – Csendélet  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Lóhere  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Alázat  Paul David Tripp Április 19  s immár én is felragyogva, ért...  Akarat  Egy hatékony szolga  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam Krisztinától  Jónás Tamás – Végtelen b...  Sokan azt tartják  210 éve született a SZÓZAT meg...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Adakozás  Nem tudhatod  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Akik bántanak téged  A kételkedés kezelése  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Paul David Tripp Április 19  Png ház  Akarat  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Akarat  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Az engedelmesség miért nem vál...  Szép estét  Facebookon kaptam  Akarat  Nagyi telefonál  Hazára minden embernek szükség...  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  képre írva  képre írva  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Ne kapaszkodj magasabbra,  Nem tudhatod  Hiányzik  Irgalom és ítélet  Gonosz démon-álarc  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Png cica  Png nő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  A sors  Szép estét kedves látogatóimna...  Ágai Ágnes – Csendélet  Irgalom és ítélet  Png kislány 
Bejegyzés Címkék
régi európai, munkavállalási engedélyt, 2004-ben csatlakozó, régi tagországoknak, magyar állampolgárok, tizenöt régi, akkor csatlakozó, munkába állást, 2004-ben csatlakozóknak, közösségi alapjogot, 2004-ben csatlakozóktól, köztisztaság területén, munkaerőpiaci helyzet, hiányszakmáknál ugyancsak, munkaerőpiac vizsgálata, dolgozót teljes, általános bér-, adott helyen, idén január, mélyépítő munkás, mezőgazdasági gépszerelő, adatfeldolgozó technikus, adatfeldolgozó mérnök, csatlakozás előtti, meghatározott létszámú, csatlakozás előtt, régi tagállamoknak, közösségi alapjogok, szabad munkavállalást, egyes részidőszakokat, eddigi gyakorlat, kettő plusz, múlt évben, 2004-ben csatlakozóknál, munkavállalási engedély, korlátozást fenntartó, közösségi piac, állampolgárainak, munkavállalóinak, franciaországban, foglalkoztatási, részidőszakokat, hiányszakmáknál, kötelezettséget, gépésztechnikus, foglalkoztatják, rendelkezésükre, munkavállalási, munkavállalást, keretszámokhoz, tájékoztatóban, csatlakozóktól, kihasználhatók, időbeosztáshoz, egyszerűsített, könnyítésekkel, munkaerőpiacát, csatlakozással, csatlakozóknak, villanyszerelő, tagországoknak, kvótarendszert, csatlakozóknál, adatfeldolgozó, állampolgárai, munkaerőhiány, munkavállalás, spanyolország, munkaerőpiaci, rendelkezésre, franciaország, meghatározott, liechtenstein, mezőgazdasági, tagállamoknak, állampolgárok, könnyítéssel, megszüntette, vendégmunkás, felosztásban, köztisztaság, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1119
  • e Hét: 15349
  • e Hónap: 26460
  • e Év: 179956
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.